KinderCentrumAlmere - Nieuwsbrief
logo-nieuwsbrief

Beste ouders en verzorgers,

Nog even en dan is het zomervakantie! Voor velen de tijd om een paar weken te relaxen en wellicht de gedachten de vrije loop te laten gaan, over wat is geweest en wat gaat komen. En dat doen we ook in deze nieuwsbrief.


KDV De Boerderij

De ooievaar is de afgelopen weken twee keer op bezoek geweest. We zijn ontzettend verheugd met de geboortes van Lymée Alivia, de dochter van Linsey, geboren op 19 juni. En ook met de geboorte van de docher van Judith (werkt bij de Konijntjes), die is op 17 juni is geboren en de naam Loïs Jane heeft gekregen. Beide moeders en dochters maken het goed.

Het stukje kunstgras bij de mini’s is een fijne speelplek voor de baby’s en nu er ook een schaduwdoek is geplaatst, kunnen ze heerlijk naar buiten met het mooie weer.


IKC De Duinvlinder (KDV en BSO)

In de vorige nieuwsbrief berichtten wij u over de mogelijkheden om nieuwe groepen te starten en nu kunnen we vertellen dat per 1 juli de nieuwe baby- en dreumesgroep is gestart. Deze groep heeft de naam ‘Welpen’ gekregen. Later dit jaar starten we ook met een tweede peutergroep, die de naam ‘Vossen’ krijgt. De babygroepen zullen naast elkaar komen, evenals de twee peutergroepen.

Op het moment van schrijven zijn we druk met de inrichting en verhuizing, maar als u dit leest is alles ingericht. De gang wordt als speelstraat ingericht, zodat de kinderen zelfstandig leren spelen (uiteraard houden we een oogje in het zeil). Voor de BSO zijn er helaas geen ruimtes beschikbaar om uit te kunnen breiden. Dat betekent dat er een wachtlijst ontstaat, maar gelukkig zijn er veelal nog mogelijkheden voor plaatsing bij een van onze thema BSO’s.

Samen met de basisschool hebben we op 20 juni het Midzomerfeest gevierd. Het weer werkte erg voor ons mee. De kinderen konden zich uitleven op het springkussen en meedoen met de Bingo. De middag hebben we afgesloten met een gezellig barbecue. Verder hebben we op donderdag 4 juli met de kinderen juffendag gevierd. Een dag waarop we gezellige activiteiten organiseren met dit jaar bijvoorbeeld de workshop wiebel-billen-boogie voor de peuters en gezellig pannenkoeken eten met elkaar. En natuurlijk waren de kinderen én de juffen verkleed.


KDV De Zeeraket

De afgelopen periode hebben we gewerkt met het thema ‘Ontdek wonderlijke krachten’ in samenwerking met de school en aan de hand van het thema ‘Regen’ van Uk en Puk. We hebben de twee thema’s samengevoegd tot het thema ‘Het weer’ zodat het inzichtelijk is voor onze kinderen (zowel de onderbouw als het kinderdagverblijf). De Zeesterren hebben ontdekt wat er gebeurt als je in de plassen stampt en De Zeeparels zijn aan de slag gegaan met het maken regenbogen. Het was de afgelopen week heerlijk weer waardoor de kinderen van de beide groepen in het badje in de tuin konden spetteren. Zij, maar ook wij, genoten volop.

We kregen ook bezoek van de schoolfotograaf die mooie foto’s heeft gemaakt van de kinderen die dit wilden. Dat was soms best een beetje spannend, maar de foto’s zijn ontzettend mooi geworden.

Het schooljaar is bijna weer om en om dit te vieren was er op 5 juli een Zomaarfeest, voor zowel het kinderdagverblijf als de school. De kinderen hebben genoten van onder andere het springkussen, de hapjes en barbecue.


BSO De Hooiberg


Oudergesprekken

In de week van 20 mei vonden voor de eerste keer oudergesprekken plaats. We hebben hierover enthousiaste reacties ontvangen! Het personeel was zeer betrokken bij de voorbereidingen en het voeren van de gesprekken. Juf Sandra Zwartjes vertelt: “Ik heb dit als mentor als prettig ervaren. Je hebt even wat meer tijd voor elkaar dan normaal bij een overdracht bij het ophalen van de kinderen. Tijd om even rustig met elkaar uit te wisselen hoe met het kind op de BSO gaat, maar ook hoe het thuis en op school gaat.”
Nationale ModderDag

Vies worden mocht op 26 juni jl., want toen was het Nationale ModderDag. De kinderen konden modder ervaren via de zintuigen: voelen, ruiken, horen en zien. En als kinderen mogen aanmodderen neemt de kwaliteit van hun spel toe. Het was er gelukkig een mooie dag voor en de kinderen hebben onder andere genoten van de modderglijbaan op het grasveld achter De Hooiberg.
Zwemlesbegeleiding

Twee middagen in de week begeleiden wij kinderen naar het zwembad voor hun zwemles. Hoewel we dit altijd met veel plezier hebben gedaan, zijn we om organisatorische redenen genoodzaakt hiermee te stoppen. Uiteraard zullen we de kinderen die nu leszwemmen op dinsdag- of donderdagmiddagen blijven begeleiden totdat zij hun zwemdiploma hebben behaald.


Tractatiebeleid

Bij KinderCentrumAlmere zijn er, naast de feestdagen, veel momenten die we gezamenlijk vieren zoals verjaardagen en afscheidsmomenten. Om aandacht te besteden aan deze belangrijke gebeurtenissen bieden wij dan ook graag de mogelijkheid om dit te vieren. Bij onze vieringen staan het feest en het kind centraal.

Voor kinderen is een viering met leeftijdsgenootjes en hun pedagogisch medewerkers belangrijk. Zo leren zij wat een viering is: een feest met vaste rituelen dat je samen viert. Trakteren mag, maar is absoluut vrijblijvend.

Wij bieden ouders de gelegenheid een traktatie mee te geven die voldoet aan het traktatiebeleid. Voor jonge kinderen is een traktatie al snel een hele maaltijd. Daarom is het belangrijk dat de traktatie niet te groot is, niet te veel calorieën bevat en weinig of geen zoetstoffen en kleurstoffen. Hebben ouders een (ongezonde) traktatie meegegeven die niet binnen het beleid past, dan delen wij deze niet uit.

Wij rekenen op uw medewerking om onze visie na te streven.

Dit mag wel

 • - Diverse soorten fruit en rauwkost/ groente
 • - Soepstengel
 • - Ontbijtkoek
 • - Rozijntjes

Dit mag niet

 • - Taart, cupcakes en ander gebak
 • - Snoep
 • - Chips, popcorn, zoute stokjes etc.
 • - Nootjes en pinda’s

Het traktatiebeleid sturen wij ook via een bericht in de OuderApp aan u toe, samen met een aantal traktatietips. Mocht u hier vragen over hebben, stel deze dan gerust aan een van onze medewerkers.


Een zomerse dag op het KinderCentrum

De zomer is nog niet zo voortvarend van start gegaan als vorig jaar, maar toch hebben we al een paar hete dagen gehad. Op zulke dagen doen we het, net als thuis, wat rustiger aan en zijn er geen inspannende activiteiten. Om het voor iedereen zo prettig mogelijk te houden, zorgen we ervoor:

 • dat de zonwering omlaag gaat. Ramen worden geopend als het buiten koeler is dan binnen en houden we gesloten als het heet is en er weinig wind staat.
 • dat de kinderen regelmatig extra water krijgen aangeboden. De grotere kinderen krijgen daarnaast ook een ijsje.
 • dat de kinderen niet te warm zijn gekleed en baby’s bijvoorbeeld alleen in een rompertje slapen. Van de kleintjes wordt daarnaast de lichaamstemperatuur extra in de gaten gehouden.
 • dat de kinderen niet te lang buiten spelen en vóór het buitenspelen worden ingesmeerd met zonnebrandcrème. Op het warmste moment van de dag, tussen 12 – 15 uur, spelen de kinderen van het KDV niet buiten.
 • dat de uitjes van de BSO in de zomervakantie hittebestendig worden aangeboden of het programma wordt aangepast indien dit nodig is.
 • dat er voldoende schaduwplekken zijn zoals bomen, zonnedoeken en parasols.
 • dat er lekker met water gespeeld kan worden door het aanbieden van verschillende wateractiviteiten passend bij de leeftijd van de kinderen.


Eet smakelijk!

Iedere dag eet uw kind een warme maaltijd bij ons. Deze worden verzorgd door Nico, onze (leermeester) kok op de locatie waar ook de kook BSO is gevestigd. We nemen een kijkje in zijn keuken.

Er staat een behoorlijke hoeveelheid grote pannen op het fornuis met pasta, groenten en ook de kipfilet braadt in de pannen. Het is donderdag en dat betekent topdrukte voor Nico in de keuken van KCA. “Er staan 250 maaltijden voor vandaag op het programma”, vertelt Nico “en dan heb ik de baby’s nog niet meegerekend. Die krijgen een aparte maaltijd omdat ze natuurlijk nog niet alles mogen eten. En verder houden we ook rekening met de dieetwensen bij allergieën of halal eten.

Nico werkt nu ongeveer een jaar bij KCA en hij geniet daar iedere dag van. “Natuurlijk was het even wennen in het begin, want het is een hele organisatie om deze hoeveelheid klaar te maken en het juiste aantal porties voor ieder KDV en (thema) BSO’s af te passen. Maar dat loopt nu gesmeerd en ook het bedenken van gerechten die in de smaak vallen bij de doelgroepen, het inkopen van de verse producten en de contacten met collega’s, zijn allemaal ingrediënten die mijn werk erg leuk en afwisselend maken.”

De maaltijden voor de kinderen worden dagelijks vers bereid, zijn gevarieerd en met verse producten gemaakt. “Toen we onlangs een dag zonder stroom zaten, moest ik iets anders lekkers en verantwoord bedenken en klaarmaken zonder gebruik van elektriciteit.” Het werd een heerlijke salade, waar de kinderen enorm van hebben genoten. Wilt u deze ook eens maken? Het recept geven wij hieronder.Ingrediënten voor 4 personen
 • 300 g pasta
 • 200 g wortel
 • 2 stengels bleekselderij
 • 1 paprika
 • 400 g gerookte kipfilet
 • komkommer
 • 4 eetlepels mayonaise
 • 1 eetlepel g ketchup
 • 1 teentje knoflook
 • 2 eieren
 • 1 vleestomaat of 2 kleine tomaten
 • bieslook
 • peterselie
 • paprikapoeder
 • ijsbergsla
 • stokbrood
 • bakje kruidenboter

Kook de gekozen pasta volgens de gebruiksaanwijzing. Kook de eieren gedurende 8 minuten en spoel ze af onder koud water, om daarna te pellen. Breng een pan met een bodem water aan de kook. Schil de wortels (of 1 winterwortel) en snijd in blokjes of reepjes. Snijd ook de paprika en de bleekselderij in blokjes. De wortels vijf minuten koken, vervolgens de bleekselderij toevoegen en na 3 minuten de paprika toevoegen. Nog 2 minuten laten koken, afgieten en koud spoelen. Maak in kom met een garde een saus van de mayonaise en de ketchup. Voeg naar smaak de gehakte kruiden en specerijen toe, eventueel kan zout worden toegevoegd. Maak een mooie opgemaakte schotel met de op het laatste moment gesneden sla, tomaat, komkommer en de overige ingrediënten. Lekker met stokbrood en kruidenboter. Smullen maar!

Uw KCA Chef, NicoVoor vragen kunt u uiteraard contact opnemen met de locatiemanagers of directieleden.

KDV De Boerderij:
Linsey Verbrugge/Kim Hersi 036 303 5000, keuzetoets 1

KDV/BSO De Duinvlinder:
Lianne de Jager 036 303 5000, keuzetoets 3

KDV De Zeeraket:
Veronique Okoro 036 303 5000, keuzetoets 4

BSO (De Hooiberg en de thema BSO’s):
Touda Henry, keuzetoets 2

Directiekantoor:
Leo en Renate van Belzen, Xandra van Boxtel, Didi Berkhof en Henk Dragtstra, keuzetoets 0Met vriendelijke groet,

Leo en Renate van Belzen
Directie KinderCentrumAlmere BV


kca_logo